Foi
-1 cana lapte (200 ml)
-1 cana zahar
-1 cana ulei
-4 oua
-1 lingurita amoniac(bicarbonat de amoniu)
-faina cat cuprinde.
Se bat ouale cu zaharul pana devin spuma,apoi se incorporeaza uleiul ca l;a maioneza amestecand mereu (la mixer totu e mai usor decat manual ):),adau laptele,amoniacul si faina cat cuprinde,adica pana se obtine un aluat mai molutz.
Se va imparti aluatul in 12 parti aproximativ egale.
Se intind foile ,pe rand ,pe dosul tavii de copt(unsa cu unt sau margarina si tapetata cu faina0 si se vor coace.
Crema
- 1 kg zahar
- 2 litri lapte
-15 linguri de faina
- 1 pachet margarina (250 g)
- 2 fiole de esenta de rom
Se arde zaharul intr-0 cratita mai mare (udata cu apa mai inainte).Atentie sa nu fie ars,caramelizat prea tare pentru ca va schimba gustul cremei in amar.Deci sa aiba culoare deschisa:)
ATENTIE cand adaugati laptele in zahar,o facet cate putin ,usor...pentru ca exista riscul sa va opariti.in lapte rece desfaci si faina ca sa nu faca cocoloase.
Se amesteca permanent si energic in crema cat este pe foc.
Indicat ,parerea mea sa mai fie o persopana care sa tina bine de cratita....sau faceti prajitura reducand toate la jumatate.
E mai usor la lucru.
Dupa ce s-a ingrosat si s-a copt bine crema asta oprim focul.
Dupa cateva minute adaugam margarina si esentele.se mixeaza bine totul.
Opriti o canita de crema pentru lipirea de mai tarziu.
Se aseaza crema intre foi si se preseaza cu o greutate.Eu pun o planseta peste foile umplute si peste planseta ceva mai glele asez niste carti.
Las astfel cateva ore bune (regula mea e de seara pana dimineata).
Taiatul prajiturii este un pic mai dificil,dar pentru efectul obtinut merita.
Deci vom taia marginile pe cele 4 laturi cu pentru a fi perfect liniare.Acum masuram latura mica si o impartim exact in 4 daca vrewi prajitura mai mare poate fi in 3.
Am obtinut 4 bucati dupa taiere.Acum luam fiecare bucata si o taiem pe diagonala.
pentru reusita taieturii ce urmeaza eu asez bucata de prajitura cu latura mai lunga pe marginea mesei.sez lama cutitului pe marginea mesei,il inclin sa fie in diagonala taierea printre foi.Partea de sus a cutitului va trabersa prajitura prin taiere in diagonala obtinand astfel 2 bucati triungiulare.
Deci dupa taierea astfel a celor 4 bucati dreptunghiulare se obtin 8 bucati
triunghiulare.
Se vor lipi cate doua ,cate doua si asa vor apare 4 bucati triunghiulare care vor fi glazurate .
Glazura
-16 linguri zahar
-1 lingurita sare de lamaie
-8 linguri apa
-8 linguri cacao
-2 linguri ulei
Cu prima ocazie voi atasa poze cu taierea pe etape.Dar,mai dureaza!:)
Pofta buna!
Ti-a iesit perfect!!! De sarbatori nu prea imi lipseste aceasta prajitura de pe masa. Este foarte buna si spornica.O seara buna!
RăspundețiȘtergerearata bine!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Nely!
RăspundețiȘtergereO seara reusita iti doresc si eu tie!
Aceasta prajitura trebuie neaparat incercata ,imi aduce aminte de ani copilariei.Pupicei
RăspundețiȘtergereDa Mirela,asa este!
ȘtergereAi punctat bine...e de mult reteta asta!
O seara placuta sa ai!