marți, 18 mai 2010

COLIVA...



Coliva se pregateste la pomeni(parastase)si este specifica ortodoxiei - lumii crestine a Mediteranei Orientale.
Mancand coliva si aprinzand o lumanare pentru morti, le daruim ganduri bune si lumina. Ele il vor determina pe mort sa aspire spre Dumnezeu care, in acceptiunea crestina, este tocmai iubire si lumina, iar acesta este scopul pomenilor.
Coliva în limba greacă înseamnă un fel de prăjitură ce se face de regulă din grau sau, aşa cum se obişnuieşte în ultimul timp, din arpacaş .
Reteta o am de la o buna prietena,o prietenie de o viata ne-a legat si ne leaga.Ea ,Ileana este o talentata in pregatirea si obtinerea unei colive nemaipomenit de buna.
1 kg arpacas
4 l apa
0,500 zahar
0, 500 nuca
3 fiole rom
5 linguri coaja de lamaie(3 lamai)
sare
6-10 linguri biscuiti macinati
2 linguri cacao
100 g bombonele multicolore


Arpacasul se spala in 9 ape reci.Se cam respecta numarul apelor...
Arpacasul si cu apa se pun la fiert intr-o oala mai mare si se fierbe cel putin o ora,poate si mai mult. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
Cand a fiert bobul e inflorit bine si oprim focul,adaugam sarea si amestecam bine apoi adaugam zaharul si il lasam strat deasupra fierturii pana se raceste,astfel nu mai face acea coaja deasupra.Vasul va sta acoperit cu un prosop umed pana se va raci
Dupa ce s-a racit adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
Sunt mai bune taiate cu cutitul dau date prin masina de tocat carne.
Se amesteca toate ingredientele... pana se omogenizeaza.
Compozitia se aseaza pe un platou curat, si o modelam uniform in patrat,oval.....cum dorim.
Deasupra se presara biscuitii macinati, pe care ii tasam putin cu un carton ca sa fie mai neted stratul, apoi se cerne un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm , pe care il presam, ca si pe biscuiti.
Pentru ornare se foloseste un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care se cerne putina cacao.
Pentru lateralele colivei se poate orna cu un pahar pentru tuica inmuiat in cacao, si presat pe marginea colivei rezultand niste cercuri care se intrepatrund si ofera astfel un decor special.
De asemenea, la ornare se pot folosi diverse bomboane...mai nou am vazut ca a ajuns si nuca de cocos razuita pe coliva....fiecare dupa cum are si vrea.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
Asa va arata mult mai bine.
Coliva este o mancare simbolica legata de cultul mortilor,de aceea ca aspect trebuie sa pastreze o anume sobrietate.
Cu putina fantezie se pot obtine efecte deosebite.
Poti sa asezi pe platou in jurul colivei bomboane rotunde una langa alta obtinand astfel un colier.
Pe suprafata colivei poti desena cu aceleasi bomboane crucea si cateva flori,cercuri,raze de soare.
Daca esti talentata poti confectiona din carton sabloane cu ingerasi peste care sa presari nuca de cocos.
Ideile iti vor veni pe loc,timp si dispozitie sa ai.
Coliva este un semn vazut al credintei noastre in inviere.
Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutile celor sfinti, iar nuca, victoria vietii asupra mortii.
Coliva se face la inmormantarea unei persoane, si la pomenile sau parastasele, la sase zile, la sase saptamani, la sase luni si la un an de la deces .
Dupa un an pomana se face anual .

8 comentarii:

  1. n-am sa stiu niciodata sa fac asa ceva...cu toate ca imi place...

    RăspundeţiȘtergere
  2. molto bella...e sempre notizie interessanti
    mi dai....grazie!!
    Bacioni,Enza

    RăspundeţiȘtergere
  3. Esti tanara,Geta...ai timp sa incerci.
    Nu stiu daca in zona Bucovinei se face coliva la parastase...

    RăspundeţiȘtergere
  4. Grazie mia cara Enza .
    Bacioni...

    RăspundeţiȘtergere
  5. Vai, Evelina de cand caut o reteta de coliva...multumesc! Acusi vine 1 noiembrie si vreau sa o prepar neaparat! Si sablonul e excelent, felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Liana si scuze pentru intarzierea cu raspunsul.Oricum meritul meu nu are nicio legatura cu acest produs....este facut de buna mea prietena Ileana,dupa cum am mentionat!O zi cat mai reusita sa ai!

      Ștergere
  6. Si daca se spala in numai 7 ape, cum spune traditia...ce-ati spune?

    RăspundeţiȘtergere
  7. ....din partea mea ,draga Anonimule... se spala in cate ape vrei...daca vrei :))

    RăspundeţiȘtergere